Invånare

Björn Ylipää är matkonstnär, författare och tornedalsk profil. Han har bland mycket annat etablerat konceptet Storytelling by food och Skog & smak vars verksamhet förenar skogen, där allt en gång började, med det akademiska och kreativa skapandet och innefattar bokutgivning, skogsförvaltning, utbildning, föreläsningar och hantverk.

Uppdrag

När det var dags att ge form åt Björns andra bok Myröga Jänkäsilmä ville Björn ha något lite extra speciellt och kontaktade Geektown för uppdraget.

Boken är ett samarbete mellan Björn Ylipää och konstnären Miriam Vikman vars illustrationer visualiserar berättelserna med inspiration och material från myren och den tornedalska folksjälen.

I boken, som delvis är skriven på Meänkieli, möts recept, mat, dryck och berättelser som vuxit fram ur just myrens mystik och material.

Önskemålet var att designen skulle spegla författaren, innehållet och myrens komplexitet. Den skulle vara en kontrast till förra boken och några av riktmärkena var att gå mot något utmanande, oväntat, otraditionellt som sticker ut i bokhyllan.

Vi fick även uppdraget att vara delaktiga i boksläppseventet vilket hölls på myren Vasikkavuoma utanför Pajala. Eventet bjöd på mat, dryck och berättelser kring boken. Marianne Söderlund modererade samtalet och Björn, illustratör Miriam Vikman och Geektown berättade om arbetet med boken.

Vad vi gjorde

Processen har varit utforskande med en hel del oväntade grepp vilket gett boken spännande autentiska inslag. Bland annat har myggor och naturkonfetti från myren samlats in och blivit en del av boken i form av strukturer, effekter och inspirerat färg- och formval. Vi har tagit vara på variation och imperfektion för att fånga det unika.

Bokens design är lika experimentell som innehållet och vi har valt att frångå förväntade strukturer. Bland annat sträcker sig texten utanför rutnätet för att skapa sina egna gränser och varje kapitel följer sina egna regler.

Vad som hände

Kreativ frihet i kombination med modiga uppdragsgivare resulterade i ett spännande grafiskt utforskande. Designen är en gestaltning av myren som metafor för livet, där en kan sjunka ner, stå vid kanten och längta eller får kämpa sig igenom, vägen är det intressanta.

Designvalen har styrts av målet att skapa ett visuellt eko av myren och dess tornedalska själ.

Det moderna formspråket i kombination med det historiska ger perspektiv och vittnar visuellt om en bok som samlar berättelser om nu- och dåtid. Verklighet, sägner och mystik vävs ihop till en enda fängslande helhet.

Designens syfte är även att synliggöra minoritetsspråket och dess roll vilket skett genom att med kontraster lyfta delar på meänkieli. Kontraster mellan ljus och mörker, mjukt och hårt har gett formen variation, spänning och dramatik som följer berättelserna vilka ömsom avhandlar mörker och ömsom humor.